Tiedote 24.2.2023
Julkaistavissa heti
Kirjakantti 20 vuotta, juhlavuosi teemalla – Suo rauha
Tämä vuoden Kirjakantti-kirjallisuustapahtuma ja samalla tapahtuman 20. juhlavuosi järjestetään ke-la 15.-18.11.2023. Uutuutena on yhteistyö kansainvälisten dokumenttielokuvien ja tekijöiden, Juuret-sarjakuvatapahtuman ja vuoden aikana maaseutualueilla järjestettävien sanataide- ja kirjallisuustyöpajojen kanssa. Tapahtuman kirjailija- ja asiantuntijavieraiden kanssa käsitellään luonnon monimuotoisuutta, kuullaan puheenvuoroja eläinten kokemusten kuvaamisesta eri genreissä ja pohditaan sukupuolen käsitteen moninaistumista kirjallisuudessa.
Juhlavuonna tapahtuma huomioi kaikenikäiset kävijät ja kohderyhmät. Ohjelmaa järjestetään livenä ja verkossa.
Suosittu lapsille ja lapsiperheille suunnattu KAUK -tila ( Kirja Astuu Ulos Kansistaan) toteutetaan lasten ja nuorten osastolla ja 5. ja 8. luokkalaisille suunnattu Mestarisanastaja kirjoituskilpailu järjestetään yhteistyössä Kuopion kaupunginkirjaston kanssa. Juuret-sarjakuvatapahtuman mukanaolo avaa sarjakuvien lukijoille ja tekijöille toivotun foorumin Kirjakantti-tapahtumassa.
Perjantaina 17.11. julkistetaan perinteisesti Kuopion kaupungin vuoden 2023 Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat sekä vuoden Martti Merenmaa -stipendin saaja. Koko ohjelma ja tapahtuman kirjailijavieraat varmistuvat vuoden aikana yhteistyössä Kuopion kaupunginkirjaston ja Pohjois-Savon Tietokirjailijat ry:n kanssa.
Kirjakantti-kirjallisuustapahtuma toteutetaan myös Iisalmessa. Kirjallisuustapahtuman etkot järjestetään Iisalmen kaupunginkirjastossa torstaina 16.11. klo 18.00 alkaen. Kirjailijakeskustelua voi seurata suoratoistona Iisalmen kirjaston Facebook-sivulla (facebook.com/kirjastoiisalmi).
Tapahtumapäivät päättyvät Kirjakantti-klubeihin. Ohjelmassa on mm. perinteinen Runopuulaaki kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä.
Lisätietoja:
Taiteellinen johtaja, Sari Siltavuori vestajat@gmail.com
Kirjakantti-tapahtuman tuottaja Anya Productions, 040 5383823, kirjakantti@gmail.com
Iisalmen kaupunginkirjasto, kirjastonhoitaja Tuomo Lindfors, 040 653 0961, tuomo.lindfors@iisalmi.fi
Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman vastuullinen järjestäjä on Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry.
Koko ohjelma www.kirjakantti.fi/ohjelma
KIRJAKANTTI 17.11.-19.11.2022 TEKIJÖITÄ JA TOTEUTTAJIA:
To 17.11. klo 9:00-10:00 SANAN -TILA – sanataidetyöpaja, 3-4 lk
Riitta Mäntylä on erikoistunut työskentelemään erityislasten ja – nuorten parissa. Hän ohjaa pääasiassa S2 -ryhmien kerhotoimintaa sekä erityisryhmä- ja yksilötyöskentelyä sanataiteen parissa.
Klikkaa aineisto TÄSTÄ
To 17.11. klo 11:30-13:00 Sanataidetyöpaja yläkouluikäisille
Riikka Viinikanoja on kuvataiteilija, ja lasten ja nuorten sanataideohjaaja.
Riikka käyttää sanataiteen keinoja kuvataiteen rinnalla. Taiteen eri alueet ruokkivat toisiaan ja antavat tekijälleen luovuudesta kylläisen olon.
Riikan ryhmissä maalataan, piirretään, tehdään sarjakuvia, luetaan, runoillaan, tarinoidaan ja kuunnellaan. Havainnoidaan ja leikitään sanoilla aistit valppaina! Pienten harjoitusten kautta tehdään suuria oivalluksia.
To 17.11. klo 15:00 Kirjanjulkistustilaisuus: Ymmärrystä etsivä usko
Jari Jolkkonen on toiminut Kuopion hiippakunnan piispana toukokuusta 2012 alkaen. Hän on väitellyt Martti Lutherin teologiasta ja on nimitetty systemaattisen teologian dosentiksi Itä-Suomen yliopistoon sekä käytännöllisen teologian dosentiksi Helsingin yliopistoon. Jari Jolkkonen on myös Euroopan tiede- ja taideakatemian jäsen.
Piispa Jari Jolkkosen uuden kirjan nimi on Ymmärrystä etsivä usko.
Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta klo 14:30.
Tutustu kirjan kanteen tästä. Lue tiedote tästä.
To 17.11. klo 18:30-20:00 LAULUNKIRJOITUSPAJA
To 17.11. klo 19.00 KIRJAKANTTIKLUBI: RUNOPUULAAKI, Kings Crown
Jouni Tossavainen on suomalainen runoilija ja kirjailija. Hän on saanut Kuopion kaupungin Martti Merenmaa -stipendin vuonna 1986 ja Minna-palkinnon vuonna 1989. Kuopion kaupungin Savonia-kirjallisuuspalkinnon hän on saanut kirjastaan Hannes Kolehmainen – New Yorkin Lentävä suomalainen (Like 2014).
Olavi Rytkönen on kuopiolainen toimittaja, kirjailija ja tapahtumien juontaja sekä urheilukisojen kuuluttaja. Lavarunouden eli Poetry slamin parissa Rytkönen on toiminut vuodesta 2001 alkaen, juontaen siitä lähtien aina vuoteen 2017 asti lavarunouden SM-kisoja karsintakiertueineen. Rytkönen toimitti ensimmäisen suomenkielisen Poetry slam-opaskirjan vuonna 2004. Hän on julkaissut myös kolme musiikkiaiheista tietokirjaa sekä lukuisia murrekäännöksiä sarjakuva-albumeista aforismikirjoihin. Merkittävimpinä saavutuksinaan hän pitää Lempi-pystiä Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1998 parhaasta käännöksestä sekä vuoden 2010 lavarunouden suorina lähetyksina Yle Suomessa radioituja lähetyksiä, joiden tieltä kaksi kertaa siirrettiin merisää myöhempään ajankohtaan.
Pe 18.11. klo 10:00-16:00 KAUK- TILA(T) =Kirja astuu ulos kansistaan
Pe 18.11. klo 10:00-11:00 Missä on Jyrkin mäki ja muita mysteerejä
Elina Komulaisen sanataidetyöpajat hänen kirjasta Missä on Jyrkin mäki ja muita mysteerejä (6 lk) Martti Ahtisaaren koulun opettajille ja heidän luokalleen ja seurattavissa Kirjakantti YouTubessa.Elina Komulainen on työskennellyt sanataideohjaajana Pohjois-Savon alueella Sanataidekoulu Aapelissa. Hänellä on noin 20 vuoden kokemus psykologin työstä lasten ja nuorten parissa. Elina Komulainen on Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry:n jäsen ja työskentelee neuvolapsykologina Ylä-Savossa. Elina on julkaissut omakustanteena lastenkirjat Okko Ilmosen ruokalista sekä Okko Ilmonen unimatkoilla.
Pe 18.11. klo 15:00 KAUK-TILA(T) AVAJAISET
Pahvikaupungin avajaiset Kuopion pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla ovat perjantaina 18.11 klo 15. Mukana mm. kirjailija Pia Krutsinin.
KAUK tilan suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet sanataidekoulu Aapelin ohjaajat. Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa ovat olleet Kuopion pääkirjaston lisäksi Steinerkoulun 4lk, Snellmaninkoulun 4B, Riistaveden yhtenäiskoulun 9lk draamaryhmä, Hatsalan klassillisen koulun 9E, Upponallen päiväkodin esiopetusryhmä Runoratsut 1 sekä Iisalmen Soinlahden koulun 3. – 4. ja 5. – 6. luokat.
Pia Krutsin on sanataidekasvattaja ja lastenkirjailija, joka työskentelee myös useissa taidekasvatuksen ja kirjallisuuden asiantuntijatehtävissä. Hän opettaa sanataidetta erityisesti lapsille ja perheille ja on perustanut Tampereella toimivan Sanataideyhdistys Yöstäjän. Pian erityisenä taitona on runojumppaus ja unelmana saada lasten ääni kuuluviin kirjallisuuden kentillä. Hänen esikoiskirjansa, Jani Ikosen kuvittama Kaupunki Kukaties, oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana 2021
Pe 18.11. klo 15:00 MITEN KIRJAT SYNTYVÄT?
Faktaa ja fiktiota luomistyön riemusta, tule kuuntelemaan, miten matka kirjailijan ideasta / unelmasta etenee aina valmiiksi painotuotteeksi asti kirjaston hyllylle. Tietokirjailija, TM Liisa Seppänen on julkaissut muun muassa elämäntarinat Aika velikulta – Hannes Hynösen pitkä taival 1913–2015 (2017) ja Poika joka unohtui (2019). Seppäsellä on myös muistihoitajakoulutus, hän on ohjannut ryhmiä Etelä-Savon Muistiluotsissa ja luennoinut muistisairauksista.
Pe 18.11. klo 19:00 KIRJAKANTTIKLUBI: MITEN BIISIT SYNTYVÄT?
Keskustelemassa J.S Meresmaa, Niko Novaja Sari Siltavuori.
J.S. Meresmaa on palkittu tamperelainen kirjailija, jonka monipuolinen tuotanto tarjoaa niin eeppistä kuin urbaania fantasiaa, paikallisuudesta ammentavaa vaihtoehtohistoriaa, kauhunovelleja, selkokirjallisuutta ja säeromaaneja.
Meresmaa kirjoittaa kaikenikäisille yleisöille, pääasiassa kuitenkin nuorille. Hänen novellejaan on käännetty useille eri kielille ja hänen teoksensa ovat olleet ehdolla lukuisille kirjallisuus-palkinnoille.
Kuluvana vuonna 2022 Meresmaalta on ilmestynyt nuortenromaani Kenties tapan sinut vielä (Karisto), säeromaani Kerberos (Myllylahti) ja novellikokoelma Akanvirta (Osuuskumma), joka juhlistaa kymmenvuotista kirjailijauraa. Kuva: Laura Vesa @jsmeresmaa
Blogi http://jsmeresmaa.blogspot.com/
Niko Nova on Kuopiosta lähtöisin oleva muusikko, joka tunnetaan etenkin improvisoidusta freestyle-räpistä, jonka saralla hän on yltänyt palkintosijoille mm. Rap SM -kilpailuissa. Niko on tehnyt myös useita levytyksiä soolona sekä useiden eri kokoonpanojen kanssa.
Räpin lisäksi artisti itse säveltää, tuottaa, beatboxaa laulaa ja soittaa useita instrumentteja. Kuopiolaisen Funkkaa Taikka Kuole -kollektiivin yksi perustajajäsenistä.
La 19.11. klo 10:00-16:00 KAUK- TILA(T) = Kirja astuu ulos kansistaan
Riikkamaria Korhonen on draama- ja sanataidekasvattaja, sosionomi ja vastaava sanataideohjaaja.
Riikkamarialle sanataide näyttäytyy toiminnallisena, arjessa kohdattavana voimana. Tarinoiden ja ilmiöiden tarkastelu yhdessä, eri taidemuotoja yhdistämällä luo rohkeutta, elämyksellisiä hetkiä ja uusia näkökulmia maailmaan. Riikkamaria loruilee vauvasanataiteen ja leikki-ikäisten lasten kerhoissa, ohjaa nuorten draama- ja sanataidetyöpajoissa ja tapahtumissa sekä antaa koulutusta lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille ja heidän vanhemmilleen mm. työpajojen ja työpajateatteriesitysten muodossa
Anne Karjula on draama- ja sanataidekasvattaja, sosionomi ja vastaava sanataideohjaaja.
Anne uskoo että lukemalla, tarinoita kertomalla ja loruilemalla voi oikeasti muuttaa maailmaa. Monitaiteinen ja kirjallisuuslähtöinen taidekasvatus ruokkii ajattelua, tunne-elämää ja mielikuvitusta. Se avaa portin maailmaan, jossa opitaan eläytymään omiin ja muiden tunteisiin ja kasvatetaan uskoa omiin kykyihin luovana, tekevänä ja ajattelevana ihmisenä.
Anne uskoo luovan leikin voimaan ja satuihin oppimisympäristönä. Hän toimii draama- ja sanataidekasvattajana, lukukoordinaattorina sekä kouluttajana varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja perhetyöstä ikäihmisiin.
Merja Hynynen-Niskanen on sanataideohjaaja ja toimii Iisalmen alueella.
Merja rakastaa kirjoja, on opiskellut kirjoittamista yliopistossa ja kirjoittaa itse. Hänen mottonsa on: ”Yksi sana tai tuhat sanaa on lahja; ilo, lumo, leikki, mielikuvituksen lento, moninaisten tunteiden sekä minuuden ilmaisu, lohtu ja lääke.” Merjalle on luontaista eri taidemuotojen yhdistäminen sanataiteeseen, mikä näkyy monipuolisuutena sanataidetyön luovassa suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän tekee mielellään myös yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa. Merja kokee sanataiteen olevan muuntautumiskykyinen palvelemaan erilaisia tarkoituksia, ihmisiä ja yhteisöjä: alle kouluikäisiä, koululaisia, perheitä, ikäihmisiä, erityisryhmiä ja seurakuntia.
La 19.11. klo 10:00 SANA+TAIDE= SANATAIDE KUULUU KAIKILLE
Minna Mikkanen on kuopiolainen kirjailija. Hänen Kotijoukot-romaani julkaistiin keväällä 2020.
La 19.11. klo 12.00 ERAKON LAULU, näytelmä
Teatteri Paradoksi.
Omaperäisen inarilaisen erakon, Albin Tirkkosen, kirjeisiin ja muisteluksiin perustuva koskettava tosikertomus yksinäisyydestä, sairastumisesta, pettymyksistä, unelmista ja löytämisestä. Esitys sisältää yksinlaulua ja duettoja kitaran ja pianon säestyksellä yhdeksän kappaletta.
La 19.11. klo 13:00 SANAN TILA-SEMINAARI
Marjo Heiskanen on lappeenrantalaissyntyinen kirjailija, joka asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Kuopiossa. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja Helsingin yliopistosta valtiotieteiden kandidaatiksi opiskeltuaan pianonsoiton lisäksi muun muassa käytännöllistä filosofiaa, kotimaista kirjallisuutta ja johtamista. Pianistivuosiensa jälkeen hän on työskennellyt molempien taiteenalojensa, musiikin ja kirjallisuuden, taiteenedistämis- ja edunvalvontatehtävissä ja vuodesta 2013 vapaana kirjailijana. Hänen esikoisromaaninsa Idiootin valinta oli HS-palkintoehdokkaana 2009 ja romaani Mustat koskettimet Savonia-ehdokkaana 2017.
Lauri Hei on Kuopiossa asuva runoilija, kuvataiteilija ja ohjelmistokehittäjä. Hein esikoisteos Paperi – lalivit julkaistiin vuonna 2020. Runoissaan ja taiteessaan hän hyödyntää usein kokeellisia ilmaisumuotoja, kuten visuaalisen ja digitaalisen runouden sekä glitch-taiteen mahdollisuuksia.
Klo 15:00 PASI KLEMETTINEN: KANSANUSKON MONET KASVOT
FT Pasi Klemettinen on perinteentutkija ja tietokirjailija. Hän on erikoistunut suomalaisen kansanuskon synkempiin sävyihin, piruihin ja muihin pahalaisiin. Edellisessä teoksessaan Karjalan räyhähenget (SKS 2018) Klemettinen pureutui suomalaisten poltergeistien historiaan.
La 19.11. klo 18:00 MATTI KAARLEJÄRVI: ELÄMÄN KOREUS, monologi
Lausuntataiteilija Matti Kaarlejärvi tuo Eino Leino Elämän koreus -monologinsa Kirjakantti-tapahtumaan. Kaarlejärvi kertoo esityksensä koostuvan Eino Leinon vuoden 1915 runoista ja kertomuksista, jotka kuvaavat tänäänkin vahvasti Ukrainan ja Euroopan tilannetta sekä sodan ja itsenäisyyden merkitystä yhteiskunnassa.
Luomistyönsä ohessa Leino on kirjoittanut myös omasta itsestään, elämästään, luonnosta ja ihmisen kivuista sekä kirjallisista oloista ja omista taiteellisista tarkoitusperistään. Leinon sanoin: ”Tämä on eräs tilinteko. Millä aloittaisin, mihin äänilajiin sanani soinnuttaisin?”
Vapaaehtoinen pääsymaksu 10/15 €.
KLO 19:00 KIRJAKANTTIKLUBI: TARINOITA RÄYHÄHENGISTÄ
Uutuuskirja Kansanuskon yöpuoli nostaa päivänvaloon suomalaisen perinteen ja kansanuskon pimentoon jääneet olennot, joita pidettiin pahoina, inhottavina tai kammottavina.
Perinteentutkija Pasi Klemettinen on selvittänyt, miten ja mistä hiidet, manalaiset ja muut
myyttiset olennot ovat tulleet pohjoisen havumetsän kansan riesaksi.
*************************************
Tilaisuuksiin on VAPAA PÄÄSY
************************************
TIEDUSTELUT:
Tiedustelut sari@tahtiaani.fi tai p. 040 865 5665
Tuotanto : p. 050 3256358 / Anya
kirjakantti@gmail.com
***********************************
Tapahtumapaikat:
Kuopion kaupunginkirjasto, Maaherrankatu 18, Kuopio
Kuopion Muotoiluakatemia, Kristallisali, Piispankatu 8, Kuopio
Kirjakantin You Tube -kanavalla
Iisalmen kaupunginkirjasto
Kings Crown, Kauppakatu 22, Kuopio
Vuoden 2022 tapahtuman suunnittelijana toimii
Sanataidekoulu Aapeli, Sari Siltavuori, tahtiaani@gmail.com
Tapahtuman järjestäjä on
Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry
Yhteystiedot: kirjakantti@gmail.com, vestajat@gmail.com
Tapahtuman toteutuksesta vastaa Anya Productions, www.anyapro.fi
Tuotannon johto, Anja Lappi p. 040 538 3823, info@anyapro.fi
Yhteistyökumppanit vuonna 2022:
Kuopion kaupunginkirjasto, Kuopion kaupungin Savonia-kirjallisuuspalkintoraati, Minna Canthin talo ry, Runokukko, Sanataidekoulu Aapeli, Iisalmen kaupunginkirjasto, Pohjois-Savon tietokirjailijat ry, Hako Ollikaisen Säätiö, OLVI-säätiö, ravintola Kings Crown
Tapahtuman tukijat vuonna 2022:
Kuopion kaupunki, Taike