Kirjakantti 20.-21.11.2020
Rajoilla
Vuoden 2020 teema Rajoilla käsittelee kirjoittamisen, kielien ja kulttuurien rajoja sekä rajojen ylittämistä niin kirjallisesti kuin kansainvälisestikin.
Huom! Päätapahtuma järjestetään tänä vuonna pelkästään verkkovälitteisenä.
Ohjelmamuutokset mahdollisia.
Perjantai 20.11.2020
Avajaiset klo 16.30
- Miska Räsänen, Vestäjät ry:n puheenjohtaja: Avajaissanat
- Kuopion kaupungin vuoden 2020 Martti Merenmaa -stipendin saajan tervehdys
- JP Koskinen, Savonia-voittaja 2019 puhe: Pimeydestä valoon
- Savonia-raati: Savonia-ehdokkaat 2020
- Musiikki Antti Raekallio: lauluja Dan Anderssonin (1888-1920) runoihin
Lauantai 21.11. 2020 alkaen klo 10.15 – n. klo 15.15
klo 10.15 Pinnalla ja pinnan alla

Palkittu kirjailija Juha-Pekka Koskinen (JP Koskinen) julkaisee tuotteliaasti monen eri genren kirjallisuutta, eikä piittaa ulkoa annetuista valumuoteista, vaan tarinat saavat mennä siihen muottiin, johon ne parhaiten sopivat. Haastattelussa luodataan Koskisen ajatuksia kirjailijan työstä, tahdosta ja vapaudesta.
Haastattelija Kirsi Pehkonen
klo 11.00 Missä menee raja?
Vestäjät ry:n paneelikeskustelussa pohjoissavolaiset kirjailijat käyvät tiukkaan sananvaihtoon rajoista. Vieraina Lauri Hei, Solja Krapu-Kallio, Minna Mikkanen ja Jouni Tossavainen.
Paneelikeskustelun vetäjä Tatu Kokko

Lauri Hei on Naantalissa syntynyt ja nykyään Kuopiossa asuva runoilija, kuvataiteilija ja ohjelmistokehittäjä. Häneltä ilmestyi tänä vuonna esikoisrunoteos Paperi – lalivit, joka pohtii luontoa, ihmistä ja aikaa: aikaa ennen meitä, meidän aikaamme ja aikaa meidän jälkeemme.

Solja Krapu-Kallio on lavarunoilija ja kirjailija. Juuret löytyvät Keiteleellä mutta hän asui monta vuosikymmentä Ruotsissa. Nykyään hän on kuopiolainen. Lavarunoudessa hän on Suomen Poetry Slam mestari 2019 ja Ruotsin mestari kaksi kertaa. Hän kirjoittaa ruotsiksi mutta esiintyy myös suomeksi. Uusin kirja on tänä vuonna julkaistu romaani Morgondagens post till Vidhäll.

Kuopiolaiselta Minna Mikkaselta ilmestyi tänä vuonna esikoisromaani Kotijoukot. Se kertoo sota-ajasta kotirintaman näkökulmasta. Kotijoukot sijoittuu maaseudulle, Savon sydämeen. Sota on taustalla kaiken aikaa ja joka päivä pelätään, millaisia uutisia rintamalta kantautuu.

Jouni Tossavainen on Kuopiossa asuva kirjailija ja runoilija. Hänen tuotantonsa sisältää romaaneja, lyhytproosaa ja runoteoksia. Uusin teos on tänä vuonna julkaistu romaani Taistelevat metsot, joka kertoo Ferdinand von Wrightistä. Wrightin veljesten synnyinkartanoon sijoittuvassa yhdenpäivänromaanissa Ferdinand valmistautuu renkinsä kanssa maalaamaan Suomen tunnetuinta lintutaulua.
klo 12.00 Omakustantaminen – vaihtoehto kirjan julkaisulle
Omakustantaminen ei ole ilmiönä uusi, mutta viime vuosien aikana se on kasvanut voimakkaasti niin kansainvälisesti kuin Suomessa. BoD:n Saara Golombek kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista ja trendeistä ja siitä, miten jokainen voi toteuttaa unelmansa oman kirjan julkaisusta, ilman taloudellista riskiä.
BoD tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden julkaista oma kirja niin painettuna kuin e-kirjana ja huolehtii teoksen välityksestä kirjakaupoille ja kirjastoille. Omakustantajana kirjailijalla on vapaat kädet kirjansa toteutuksen ja julkaisun suhteen, BoD tarjoaa apua kirjaprojektin joka vaiheessa, esimerkiksi kielenhuoltoon, kirjan taittoon ja kannen suunnitteluun. Digitaalipainon ansiosta kirjoja ei tarvitse painaa varastoon, vaan ne painetaan vasta tilauksesta, yhdestä kappaleesta alkaen, eikä taloudellista riskiä näin ole.
Järjestäjä: Books on Demand GmbH
Lyhyt tauko, n. 15 min.

klo 12.30 Risteymiä ja rajatapauksia
Kjell Westö, lukuisia tunnustuksia ja palkintoja saanut kirjailija, on määritellyt joskus kirjoittamisensa syyksi: ”Koska kutsumattomat, oudot tyypit ilmestyvät päähäni ja alkavat puhua ja tehdä asioita ja haluavat sieltä pois.” Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu romaaneja, runoja, novelleja, esseitä ja kolumneja. Westön kanssa keskustellaan kielen ja kulttuurin rajoista kirjallisuudessa ja elämässä.
Haastattelija Aino-Maria Savolainen

klo 13.15 Utelias mieli – Claes Anderssonin elämä ja perintö
Tietokirjailija Riitta Kylänpää kertoo Claes Anderssonista (1937-2019) monilahjakkaasta kulttuuripersoonasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta, jonka laaja elämäntyö ulottui runoudesta ja musiikista politiikkaan ja psykiatriaan. Miten elämäkerta syntyi, ja mikä on Anderssonin perintö jälkipolville?
Haastattelija Risto Löf
Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat
klo 14.15 Kulttuuri muuttaa tarinaa

Linda Huhtinen on tamperelainen kirjailija, joka on toimittanut kirjan Toisinajattelija – Näin lausui Leskinen (Docendo). Kirja on syväluotaava ja viihdyttävä läpileikkaus Juice Leskisen kieleen ja mieleen. Linda esittelee kesällä 2020 ilmestynyttä kirjaansa ja pohtii Juicen sanojen merkitystä tässä ajassa.

Ristiinalainen kirjailija Anne Leinonen on suomalaisen spekulatiivisen fiktion palkittu voimahahmo. Hänen ensimmäinen lastenromaaninsa Holtiton masiina (Icasos) on syksyn 2020 uutuuskirja. Tällä hetkellä hän tekee kirjaa uudesta Saimaa-ilmiöstä. Se on hakukirja, jolla Savonlinna ja Itä-Suomi tavoittelevat – sananmukaisesti samassa veneessä – Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuonna 2026.
Linda ja Anne pohdiskelevat yhteisessä osuudessa toisinajattelua, tulevaisuususkoa ja sanataidetta.
Järjestäjä: Saimaa-ilmiö 2026 ja Pohjois-Savon liitto
Lauantai 21.11. 2020 klo 18.00 Poetry Slam Kuopio
Paikka: Ravintola Malja, Viinibaari (yläkerta), Kauppakatu 29, Kuopio*
Kirjakantin päätteeksi runoillaan. Runopuulaakissa pelataan kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä, aivan kuten Suomen ensimmäisissä slameissä, jotka kisattiin Kuopiossa 20 vuotta sitten.
Runokukon (Olavi Rytkönen/Jouni Tossavainen) juontaman puulaakin jälkeen esiintyy hallitseva lavarunouden Suomen mestari Solja Krapu.
*Korona rajoittaa yleisömäärää, joten runoilijoiden on hyvä ilmoittautua etukäteen juontaja Rytköselle: olavi@rytkonen.net 040 5620836
Lasten ja nuorten Kirjakantti
Kirjakantin perhepäivä: Lena Frölander-Ulfin mystinen metsämiljöö kutsuu öiseen seikkailuun!

Lasten ja nuorten kirjakantissa tutustutaan kirjailija ja kuvittaja Lena Frölander-Ulfin tuotantoon. Perhepäivää vietetään Minä, Muru ja metsä -teoksen pohjalta luodun mystisen KAUK-tilan avaamisen merkeissä. Metsän äänet ja varjot luovat kauniin ja jännittävän maailman, jossa pelot, uteliaisuus ja tähtitaivaan lohdullinen tuike kietoutuvat kiehtovasti yhteen.
Uskallatko kurkistaa telttaan? Löydätkö yössä kiiluvat silmät
taivaalla tuikkivat tähdet ja öiset pimeät putoukset?
Minä, Muru ja metsä -teos astuu ulos kansistaan Kuopion pääkirjaston lastenosastolla lauantaina 21.11.2020, jonka jälkeen elämyksellisessä tilassa voi seikkailla, viipyillä tai piipahtaa omatoimisesti aina vuoden loppuun saakka.
KAUK-tilassa voi vaikuttua myös kuvataiteilija Riikka Viinikanojan tilausteoksesta, sekä muusikko Antti Raekallion ääni-installaatiosta, jotka on luotu Frölander-Ulfin teoksen innoittamana. Satu Minä, Muru ja metsä on kuunneltavissa elämystilassa Anne Karjulan lukemana.
KAUK-tilan suunnittelu ja toteutus on Anne Karjulan, Riikkamaria Korhosen, Sari Siltavuoren ja Riikka Viinikanojan käsialaa. Äänimaailmasta vastaa muusikko Antti Raekallio. Sanataidekoulu Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa myös Kuopion pääkirjasto ja Lastenkulttuurikeskus Lastu.
Lasten Kirjakantti -työpajat marraskuussa 2020
Lasten kirjakanttityöpajat 2020 toteutetaan tänä vuonna etänä kuopiolaisen Pyörön koulun 3-4lk kanssa. Sanataidetyöpajoissa heittäydytään pelkojen ja niiden voittamisen teemoihin Lena-Frölander Ulfin teoksen Minä, Muru ja metsä pohjalta. Oppilaat pääsevät myös osallistumaan samasta teoksesta luotavan KAUK -tilan toteutukseen. Elämystila on esillä 21.11.2020 lähtien Kuopion pääkirjaston lastenosaston taaperotilassa. Työpajarupeaman päätteeksi oppilaat tapaavat virtuaalivierailulla kirjailija Lena Frölander-Ulfin. Sanataidetyöpajan ohjaajana ja kirjailijan haastattelijana ohjaa Sari Siltavuori.
Sanataidetta ikääntyneille
Virtuaalityöpajoja Kuopion ikääntyneiden palveluyksiköissä
Kirjakantti, Sanataidekoulu Aapeli ja Kuopion kaupungin kulttuuripalvelut suunnittelevat ja toteuttavat yhteistyössä ikääntyneiden palveluyksiköille suunnatun virtuaalisen sanataidepajan Sanaillaan!
Dan Anderssonin runoihin pohjautuvassa sanataidepajassa hyödynnetään yksikertaista menetelmää, jonka avulla jokainen pystyy tekemään runon tai tarinan. Sanataidepajassa tehdyt runot sävelletään ja esitetään paikan päällä. Ohjaajina toimivat sanataideohjaaja Riitta Mäntylä ja yhteisömuusikko Antti Raekallio.
Sanataidepaja toteutetaan ensin Harjulan sairaalassa marraskuussa, jonka jälkeen se leviää Kuopion kaupungin ikääntyneiden palveluyksiköihin tallenteen muodossa.