KATSO TÄSTÄ VUODEN 2021 OHJELMA
Kirjakantin etkot Iisalmi
to 18.11.2021 klo 18.00 alkaen
Iisalmen kaupunginkirjasto, kirjaston monitoimitila Laine
*Iisalmen kirjailijapaneelia voi seurata myös Facebookin livelähetyksenä (https://www.facebook.com/kirjastoiisalmi).
klo 18.00 Savon Lausujat: Pump-paa-runoesitys
klo 18.30 Toden ja tarun rajamailla
Kirjailijapaneelin vieraina Petra Rautiainen ja Jenni Kirves.
Haastattelijana Marjatta Miettinen.

Sonkajärvellä syntynyt Jenni Kirves on historiantutkija. Hän ahkeroi sekalaisten sotaan liittyvien tietokirjahankkeiden parissa.
Vuonna 2008 hän sai Tieto-Finlandia -ehdokkuuden teoksesta Ruma sota. Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia.
Kirjakantin etkot Kuopio
to 18.11.2021 klo 16.00
Kanttila, Minna Canthin katu 22, Kuopio
Kanttilakierros: vieraana Kirsi Pehkonen
Kirjailija Kirsi Pehkonen kertoo kirjailijan työstä: kuinka romaani rakentuu, miten sarjaa kirjoitetaan. Sitäkin selvitellään, miten rikosromaanien ja maalaisromantiikan kirjoittaminen eroavat toisistaan, missä Jylhäsalmi-sarjan kylä oikeasti sijaitsee ja miten Minna Canthin lastenlasten sanakirja päätyi Pehkosen kotiin Vehmersalmelle. Lopuksi kierretään Kanttila! Yhteystyössä Minna Canthin talo ry.
www.kanttila.fi p. 040 538 3823
Liput 10 € /20 € www.minnanpuoti.fi
Kirjakantin etkot Kuopio
to 18.11.2021 klo 18.00
Piispantalon Kristallisalissa, Piispankatu 24, Kuopio
Minnan Salonki: vieraana Jouni Tossavainen

Minnan Salongissa keskustellaan Jouni Tossavaisen romaanista Pojan usko (Aviador 2021). Minna Canth Kuopio ry:n järjestämässä salongissa lapinlahtelainen kirjailija Minna Kettunen johdattaa puhetta kirjailija Tossavainen kanssa. Minnan salongin yhteydessä Rosebudin pop up -kirjakauppa, josta on mahdollisuus ostaa Jounin ja Minnan kirjoja. Yhteystyössä Minna Canth Kuopio ry.
Kirjakantin avajaiset
pe 19.11.2021 klo 16.30 alkaen
Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali, Maaherrankatu 12
- Avajaissanat, Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry.
- Martti Merenmaa stipendin vuoden 2021 jako, hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Neeta Röppänen
- Petra Rautiainen, Savonia-voittaja 2020 puhe
- Savonia-ehdokkaiden 2021 julkistus, Savonia-raadin puheenjohtaja Varpu Puskala

Petra Rautiainen on kotoisin Lapinlahdelta. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi historian alalta, työskennellyt toimittajana ja opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän voitti Savonia-palkinnon vuonna 2020 teoksellaan Tuhkaan piirretty maa.
Toden ja tarun rajamailla
la 20.11.2021
Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali, Maaherrankatu 12
klo 10.30 Pohjoisen kuulaus
Kirjailijapaneelissa Petra Rautiainen ja Maria Peura.
Haastattelijana Heidi Jaatinen.

Maria Peura on kotoisin Pellosta. Hän on palkittu kirjailija ja dramaturgi, jonka esikoisromaani On rakkautes ääretön (Tammi, 2001) valittiin Finlandia-ehdokkaaksi ja sai useita palkintoja. Peura on kirjoittanut mm. romaaneja, novelleja ja kirjan kirjoittamisesta. Hän on vierauden, kasvukipujen ja pohjoisen mielenmaiseman omaääninen kuvaaja.
Tauko n. 30 min.
la 20.11.2021
Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali, Maaherrankatu 12
klo 12.00 Luonto puhuu!
Vieraana kirjailija Anni Kytömäki.
Haastattelijana Ainomaria Savolainen.

Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija. Hänen esikoisromaani Kultarinta (2014) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Kytömäki sai teoksestaan Kaarlen palkinnon, Blogistanian Finlandian, Tulenkantaja-palkinnon sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Myös toinen romaani Kivitasku (2017) on ollut suosittu ja voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Hänen kolmas romaani Margarita (2020) sai kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.
la 20.11.2021
Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali, Maaherrankatu 12
klo 13.00 Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950
Vieraana tietokirjailija Kalle Kananoja.
Haastattelija Riitta Raatikainen. Yhteistyössä Suomen Tietokirjailijat ry.
FT, tietokirjailija Kalle Kananoja on tieteiden ja aatteiden historian yliopistonlehtori Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät terveyden ja lääkinnän historiaan. Ihmelääkärit Suomessa 1850–1950 kertoo suomalaisessa terveysajattelussa ja terveydenhuollossa tapahtuneista mullistuksista ja muutoksista, jotka historiankirjoitus on aiemmin sivuuttanut. Valtavirrasta poikkeava ja epätavanomainen lääkintä jakoi menneisyydessä ja jakaa edelleen jyrkästi mielipiteitä. Reilut sata vuotta sitten Suomessa parannettiin sairaita hyvin erilaisilla tavoilla.
la 20.11.2021
Kuopion kaupunginkirjaston kokoussali, Maaherrankatu 12
klo 14.00 Tarua ihmeellisempää
Kuinka paljon kirjailijan teokset perustuvat tosiasioihin? Kirjailijapaneelin vieraina asiasta keskustelevat Heidi Jaatinen, Marko Kilpi, Kirsi Pehkonen ja Leena Ståhlberg.
Haastattelijana Tatu Kokko.

Heidi Jaatinen on kiuruvetinen kirjailija. Hän on työskennellyt opettajana, toimittajana, emäntänä ja ohjannut perustamassaan harrastajateatterissa. Hänen kolmas romaani Kaksi viatonta päivää (2014) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Koski (2018) sai Savonia-kirjallisuuspalkinnon. Tänä vuonna häneltä ilmestyi romaani Suvanto.
Marko Kilpi on kuopiolainen dekkarikirjailija, dokumentaristi, poliisi ja poliitikko. Hänen kirjallinen tuotantonsa on huomioitu monin eri tavoin, mm. Vuoden johtolanka-palkinnolla, Finlandia- ja Savonia-palkintoehdokkuuksilla, Lasiavain-ehdokkuudella, sekä Savonia-palkinnolla. Undertaker-sarjasta on rakenteilla kansainvälisen suomalainen rikosdraamasarja ja sarja on julkaistu myös Storytel original-äänikirjasarjana. Sarjan viides osa, Undertaker – Kuolemanpelko, julkaistiin tänä vuonna.

Kuopiolainen Kirsi Pehkonen on luokanopettaja. Hän kirjoittaa sivutyökseen mm. kolumneja Savon Sanomiin. Pehkonen on aiemmin julkaissut Karistolla viisiosaisen tyttöjen jääkiekkosarjan, jonka osat ovat olleet ehdolla Arvid Lydecken- ja Topelius-palkinnoille. Hän on julkaissut romaaneja ja novelleja myös aikuisille.

Kuopiolainen Leena Ståhlberg on työskennellyt opinto-ohjaajana ja psykologian opettajana. Vuodesta 2014 hän ollut yrittäjä toimien valmentavana ohjaajana ja kouluttajana. Ståhlberg on julkaissut aiemmin valmennuksellisia tietokirjoja. Tänä vuonna häneltä ilmestyi ensimmäisen lastenkirja Nirppu – mitä kaikkea sinusta voikaan tulla.
la 20.11.2021 klo 18 Runopuulaaki
Ravintola Maljan Viinibaari, Kauppakatu 29, Kuopio
Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman päätteeksi runoillaan. Runopuulaakissa pelataan kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä. Runokukon Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen juontavat tapahtuman.
Runoilijoiden on hyvä ilmoittautua etukäteen juontaja Rytköselle: olavi@rytkonen.net 040 5620836. Yhteistyössä Runokukko.
Lasten ja nuorten Kirjakantti
Kirjakantin perhepäivä lauantaina 20.11. klo 10-14
Kuopion pääkirjaston lastenosasto, Maaherrankatu 12
Näkymättömän kartoittaminen ja muita piirrettyjä polkuja – Laura Ertimon ja Satu Kontisen Lumotun maan kartasto astuu ulos kansistaan Kuopion pääkirjaston lastenosastolla marraskuun lopulla.
Lumotun maan kartasto kutsuu koko perheen suunnistusseikkailuun Kirjakantin perhepäivänä. Silloin voit Sanataidekoulu Aapelin pop-up pajassa tulkita karttoja ja etsiä rasteja. Omatoimisesti suunnistus onnistuu myöhemminkin, sillä KAUK-mökki on esillä vuoden loppuun saakka.
KAUK-mökin suunnittelu ja toteutus on sanataidekoulu Aapelin ohjaajien käsialaa. Aapelin kanssa yhteistyössä tilaa toteuttamassa ovat olleet myös Kuopion pääkirjasto sekä Maaninkajärven koulun 5. ja 6. luokat.
Ohjelmamuutokset mahdollisia!