Kirjakanttiohjelma 2024

Lämpimästi tervetuloa! Tapahtumaviikon kubliva ohjelma:

Maanantai 11.11

Taidemuseolla klo 17.00–20.00 Kirjakantti 2024 Kielikublii! Avajaiset. VAPAA PÄÄSY!

Vestäjien ohjelmaa, Jäkälä Duo esiintyy, kirjamyyntiä aulassa, sarjakuvanäyttelyn Ruutujen kapina opastus. Kirjallisuuslähtöisen Tasan-hankkeen tahot (Hama) esittäytyvät (Tasan- hanke)
Miten kirjoittaa omaelämäkertaa ja historiaa?
OHJELMA:
Kello 17.00 Ovet aukeavat. Mehu ja keksitarjoilu. Yllättäviä kohtaamisia
Kello 17.30 Ruutujen kapina-näyttelyn opastus (museoassistentti Pertti Louni opastaa)
kello 18.00 Avajaispuhe ja Jäkälä Duo
Vestäjien ohjelmaa: runo- ja proosryhmät
Tasan hankkeen esittelyjä ja haitarimusiikka.
kello n. 19.15–20.00 Vapaata seurustelua, kirjamyyntiä, yllätyksiä!

Tiistai 12.11

  
Kuopion museo Rom. Näyttely. Taiteilijatapaaminen klo 12.00. Rom on valokuvataiteilija Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa 2016-2023. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.

Neulamäenkoulu: Vieraana sarjakuvataiteilija Anne Muhonen, joka on vuoden 2024 Kirjakantin KAUK- vieras sarjakuvakirjallaan Tyttö ja Korppi

Postitalolla klo 18.00–20.00. Wille Riekkinen. ”Uskontunnustuksen kieli. Ymmärrätkö?”

Keskiviikko 13.11

LUONTOKANTTI

Kouluilla Luontoelokuvia ja työpajoja. Yhteistyössä Wasa Wildlife:n kanssa.

Tuomiokirkko
 klo 13.00 Tule kokemaan Muistojen pyhäkoulu. Ritva Hiekkala ja Seija Happonen. 
klo 18.00 Viikkomessu pyhäkoululauluin. Pauliina Huhtala, Vesa Kajava. Yhteistyössä Tasanhanke. (HAMA/TAIKE)Vehmersalmen historiaryhmä

Iisalmen Kirjakantti-etkot. Kirjailijavieraiksi saapuvat Päivi Laitinen (”Naisvakoojat”) ja Heidi Jaatinen (”Vuolle”). Heidän esityksensä alkavat klo 18.00 ja klo 19.15. 
 
Tapahtuma järjestetään Iisalmen kirjaston monitoimitilassa (yläkerta) ja sitä voi seurata myös Facebookin livelähetyksenä linkistä: https://www.facebook.com/kirjastoiisalmi

Torstai 14.11

RUNOJEN KANTTI

Kuopion Museolla klo 12.00-17.00. Tapaa taiteilija: Jouni Tossavaisen kaikille avoin Kuva ja Runo-työpaja

Pääkirjastolla Esiintymislava (2.krs) klo 17.00- Runokantti: Heli Laaksonen. Open mic. (aika tarkentuu)

Taidemuseolla klo 17.30-20.00.
Sarjakuvanäyttelyn opastus, Räppäri Tobias ja DJ Kifle (Hki), Emmi Valveen Minizine- sarjakuvatyöpaja nuorille.

Pasteria Sorrento klo 20.00-22.00. Lavarunouden Suomen mestaruudesta runoillaan ravintola Pasteria Sorrentossa (Satamakatu 13). Finaalin juontavat kirjailijat Solja Krapu-Kallio ja Jouni Tossavainen. Musiikkivieraana räppäri Tobias ja DJ Kifle (Hki)

Ars Libera torstaina klo 18.00-20.00
Sari Hakala. Pessoalaiset. Avajaiset.
Avajaisissa esiintyy kaksi itselleni tällä hetkellä tärkeää tekijää, Suonsilmä ja Proto Torvinen, joiden asenne, musiikki ja sanat inspiroivat omaa työtäni. (Ks Kirjakanttivieraat)

Vähät minä välitän. Vähät minä välitän mistä? En tiedä: vähät minä välitän. 
24.10.1917 Fernando Pessoa
 
Yllä oleva lause aloitti monipäisen monotypiasarjani vuonna 2022. Portugalilainen runoilija Fernando Pessoa on sarjan etuoikeutettu isä. Pessoalla oli ainakin kolme heteronyymia, mutta olen lukenut väitteen, että pseudonyymeja olisi ainakin 70. 
 
Teossarjastani löytyy viitteitä tunnettuihin runoilijoihin, mutta pääosin he ovat kuvitteellisia olentoja. Sattumanvaraisuus ja aivojeni eriasteiset kytkennät ja säikeiset muistikuvat ovat vastuussa yhtymäkohdista todellisiin henkilöihin. Alkuvuoteen 2024 mennessä sarjassa on aineellistunut n. 250 runoilijaa. Sittemmin sarja on kasvanut pienillä tussi- ja akryylimaalauksilla, joissa esiintyy mm. kaksinaamaisia runoilijoita ja käännöstöitä.
 
Teossarjani voi nähdä kunnianosoituksena runoilijoille ja kirjailijoille, oikeastaan kaikille, jotka työskentelevät taiteen alalla intohimoisesti toimeentulonsa rajamailla. Kaksinaamaisuus ja käännöstyöt ovat tässä kontekstissa positiivisia määritelmiä ja kuvastavat taiteen monimuotoisuutta ja joustavuutta elämän edessä.
 

Perjantai 15.11

Kuopion Museo: klo 12.00–17.00. Tapaa taiteilija: Jouni Tossavaisen kaikille avoin Kuva ja Runo-työpaja

TIEDEKANTTI
Yliopistolla Snellmania rakennuksen aulassa klo 11.00–13.00 Pop-up sarjakuvatyöpaja Riikka Viinikanojan kanssa. 
Palkittuja luontoanimaatioelokuvia klo 11.00-12.00 (Wasa Wildlife)
THE FOREST OF THE HONEYBEES ohj. Erwan Le GaL Ranska, 20 min (kieli: Ranska, tekstitys: Englanti)        
klo 13.00—13.45 Snellmania rakennuksen esiintymislava Sarjakuvataiteilija Lissu Lehtimaja, haastattelijana Tero Mielonen

Taiteilija tavattavissa. Ars Libera (Maaherrankatu 9):
Sari Hakala. Pessoalaisia. Minimonotypiapaja perjantaina 15.11. klo: 15 – 17. Tervetuloa!
Pop-up kuplat Kirjakantin ollessa meneillään.

PALKINTOKANTTI
Pääkirjastolla klo 16.30–18.00 Mestarisanastajat-palkinnon jako, Merenmaa-palkinnon jako. Savonia-palkintoehdokkaiden julkistaminen. Muu ohjelma tarkentuu.

KANTTIKLUBI
Ravintola Kummisedässä
Kublivia keskusteluja ja yllättäviä esityksiä alk. klo 19.00–21.00 Sarjakuvataiteilijat Emmi Valve, Jyrki Heikkinen, Lissu Lehtimaja. Keskusteluttamassa Jokke Saharinen. Suonna Kononen esittelee uutta Kuopioon sijoittuvaa kirjaansa. Illan aloittaa musiikkivieras räppäri Tobias.

Pannuhuonella Rap-kublia. Mikki on vapaa klo 20.00-1.30 Freestyle or Die tarjoaa räp-jamit kaikille matalalla kynnyksellä. Osallistumaan ja seuraamaan ovat tervetulleita ensikertalaiset ja konkarit. MC Niko Nova isännöi mikrofonissa. DJ Ryysyläinen levyissä.

Lauantai 16.11

PÄÄTAPAHTUMA KUOPION PÄÄKIRJASTOLLA

Lasten- ja nuorten osastolla klo 10.00–16.00. Sanataidekoulu Aapelin perhepäiväkirjailijoiden Kublivia työpajoja.

Lastenosaston taaperotilassa KAUK-Työpaja Anne Muhosen teoksesta: Tyttö ja Korppi.
klo 10.00 Pieni lorunurkka. Piipahda Sanataideohjaaja Anne Karjulan ja Riikkamaria Korhosen pieneen lorunurkkaan lumoutumaan loruleikkien rytmikkyydestä ja kielellisestä hassuttelusta.
                                                    
Lastenosaston esiintymislavalla klo 12.00 Heli Laaksonen: Lastenrunoja
Lisäksi kirjailijaTatu Kokko haastattelee lasten- ja nuortenkirjailijoita Mervi Pynnöstä ja Edith Arkkoa (ajat tarkentuvat)

Esiintymislava 2.krs
klo 13.00 Maritta Lintunen, haastattelija Aino-Maria Savolainen
klo 14.00 Teemu Keskisarja ja haastattelija julkisoikeuden dosentti, HT, Veijo Tarukannel keskustelevat teemoista kieli ja Suomen kulttuurihistorian kohtalon hetket.
klo 15.00 Kublivia keskusteluja Tero Mielonen, Suonna Kononen Emmi Valve, Jyrki Heikkinen. Haastattelija Aino-Maria Savolainen
Kirjailijavieraiden kirjamyyntiä, Kirjaston 2krs.

Haastattelujen väleissä ilahduttaa Kuopion Kalevalaisten ryhmä Rapsakat.

KANTTIKLUBI
Ravintola Kummisedässä
klo 18.00–21.00.Kublinta jatkuu.
Sarjakuvaa ja runoutta vieraana Jyrki Heikkinen, meksikolaistaustainen runoilija Daniel Malpikka, jotka esittävät omaa tuotantoaan. Haastattelijana Vesa Rantama, joka haastattelee myös illan musiikkivierasta.

Kanttiklubin musiikkivieraana Suonna Kononen: Rinnerunoelma
Kuusamolaisen kirjailija, toimittaja Reino Rinteen teksteihin pohjautuva kirjallinen äänilevy Rinne julkaistui Rinteen 100-vuotisjuhlavuonna 2013. Vaikka nuoremmille Rinne on vieras nimi, muistavat vanhemmat kirjallisuuden ja luonnon harrastajat hänet luontokirjallisuudestaan ja työstään Kuusamon koskien suojelijana. Rinteen muistomerkki löytyy Kiutakönkäältä Oulangan kansallispuistosta.Olen itse Rinteen tyttärenpoika. Sävelsin ukkini runoja jo hänen eläessään 1990-luvulla, julkaisin ensimmäiset Aika kuunnella -kasetilla vuonna 1994. Ukki piti sävellyksistäni ja kannusti esittämään niitä elävänä. Aika jätti hänestä 2002. Rinteet säilyivät mielessäni, ja vuonna 2013 sovitin ja äänitin kappaleet uudestaan 100-vuotismerkkivuoden kunniaksi Rinne-cd-levyksi. Kuunnelmanomaisella levyllä lomittuvat sävelletyt ja luetut Rinne-tekstit. Lisätietoja levyn sisällöstä täällä:

SOTKU
klo 21.-0.4 Saundisivut. Elektronista kublintaa ja musiikkia.  Useita artisteja. Mm. POLIISI (hki) ja Omatomi(hki) Tapahtuma järjestetään yhteistyössä VOEMA:n kanssa. Illan yhteistyötä tukee ITAK.

Sunnuntai 17.11

Taidemuseolla Kirjakanttiviikon viimeiset kublinnat

klo 12.00 kirjailijat Marjo Heiskanen ja Tatu-Pekka Kekäläinen kertovat juhlavuoden kirjailijakiertueesta, Kuopio 250

klo 12.30 vuorossa runoilija Mohamed Ahmed Haji Omar

klo 12.45 kulttuurituottaja Kusti Tasken kertoo Pentti Saarikoski -päivistä Valamon luostarissa ja keskustelee kävijöiden kanssa kirjallisuustapahtuman tekemisestä.

klo 13.00 Kirjailijavieraana Antti Heikkinen. Haastattelijana Aino-Maria Savolainen

klo 14.00 Opastus Ruutujen kapina – sarjakuvanäyttelyyn

klo 15.00 Emmi Valveen Minizine- sarjakuvatyöpaja.

Sari Siltavuori, Kirjakantin taiteellinen johtaja ja tuottaja Kirjakanttiklubilla Pannuhuoneella

Tapahtumaan tulevat kirjailijavieraat, eri alojen taiteilijat, tutkijat ja asiantuntijat kohtaavat yleisönsä Kirjakantti- tapahtumalle tyypillisellä monitieteisellä ja monitaiteisella areenalla. Vuoden 2024 tapahtumassa on mukana erityisesti sarjakuvataiteilijoita mm. Jyrki Heikkinen, Emmi Valve ja Lissu Lehtimaja.

Perinteiseen tapaan yleisö pääsee nauttimaan kirjailijahaastatteluista, seminaareista, kirjallisuusklubeista ja työpajoista. Kaikille avoimet Emmi Valveen minizine-työpajat pidetään Taidemuseolla keskiviikkona torstaina 14.11 ja sunnuntaina 17.11. Viikolla on koettavissa myös muita taiteilijatapaamisia ja taiteilijoiden näyttelyihin liittyviä työpajoja.

Lisäksi kaupungin kirjastolla järjestetään lapsiperheille suunnattu perhepäivä, jolloin avataan myös Kirja Astuu Ulos Kansistaan (KAUK) -elämystila. Elämystila perustuu tänä vuonna sarjakuvataiteilija Anne Muhosen teokseen Tyttö ja Korppi. 

Uusien yhteistyökumppaneiden myötä ohjelmassa on myös kiinnostavia tapahtumia, kuten matalankynnyksen Räp kublintaa perjanatai-iltana Pannuoneella ja Saundisivut, elektronista kublintaa lauantai-iltana Sotkulla.

Kirjakanttiviikon näyttelyt ja niihin liittyvät Kirjakanttityöpajat ja taiteilijatapaamiset

Tuomiokirkossa oleva yhteistyönäyttely Muistojen pyhäkoulu avautuu 11.11 ja se on auki koko kirjakanttiviikon ajan 17.11 asti.

Taidemuseon näyttely Ruutujen kapina – nykysarjakuvan monet muodot (18.10.2024 – 5.1.2025) on keskeinen osa Kirjakanttiviikkoa.

Itä- Suomen yliopiston kirjastossa voi tutustua Tiedesarjakuvanäyttelyyn, Kuopion kampuskirjasto & UEF-Primo ja Galleria Ars Liberassa Sari Hakalan Monotypioita näyttelyyn. (15.11. – 8.12.2024)

Kuopion museolla on valokuvaaja Jonne Heinosen Romanien kulttuuria ja arkea koskeva ROM- näyttely (1.11.2024–26.1.2025)

Lauantain 16.11 perhepäivän vieraaksi saamme mm. Heli Laaksosen. Tapahtumaviikon aikana julkistetaan myös vuoden Savonia-palkintoehdokkaat, palkitaan lasten ja nuorten Mestarisanastajat sekä annetaan Martti Merenmaa- palkinto. 

Lisäksi jatketaan Vuonna 2022 aloitettua yhteistyötä kansainvälisten luontodokumenttielokuvien ja -tekijöiden sekä vuoden aikana maaseutualueilla järjestettävien sanataide- ja kirjallisuustyöpajojen kanssa.

Tapahtumapaikat: Taidemuseo, Kuopion pääkirjasto, Pyörön kirjasto, Iisalmen kirjasto, Itä-Suomen yliopisto, Postitalo, Tuomiokirkko, Kulttuurihistoriallinen museo, Galleria Ars Libera ja klubipaikkana Kummisetä. Osoitteet löytyvät linkit otsikon alta

Muita tapahtumapaikkoja ovat koulut ja päiväkodit.

Suo rauha. 2023 Kirjakantti. Avajaistunnelmia. Riikkamaria Korhosen tervehdys Vestäjiltä.

Turvallisemman tilan periaate

Kirjakantti-tapahtuman tekijät haluavat omalta osaltaan kantaa vastuun sosiaalisen turvallisuuden toteutumisesta. Yhdenvertaisuuden edistämiseksi tapahtumassa toimii jalkautuvia häirintäyhdyshenkilöitä. 

Häirintäyhdyshenkilötoiminnan toteuttamisesta vastaa SaferSpace Host Oy yhdessä Suomen häirintäyhdyshenkilöt ry:n kanssa.

Osallistumalla tapahtumaan sitoudut noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita. Yksinkertaistettuna turvallisemman tilan periaatteet tarkoittavat sitä, että ketään ei saa syrjiä tai ahdistella. Turvallisemman tilan periaatteiden avulla pyritään mahdollistamaan kaikkien oikeus henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen.